"Andra chansen var i Kristianstad. Men inte för Hamid, han fick ingen andra chans"

Blogg

Som många av er redan vet, så hade vi i Kristianstad en deltävling till Melodifestivalen förrförra helgen. Det var artister som tidigare hade åkt ut från Melodifestivalen, som fick en ny chans att ta sig tillbaka in i matchen för att slåss om vinnarplatsen. En andra chans.

Så kan man kanske säga att det var även för min vän Hamid i förra veckan. Eller inte. Han hade överklagat sitt första avslag och därmed skulle ges nya möjligheter till ett rättvist beslut. Ja, det låter ju bra… Vi visste att han skulle få sitt andra besked förra tisdagen. Klockan 11 skulle vi få ett samtal. Ett avgörande samtal.

Vi var nervösa och fördrev tiden med att designa ”SalaamSverige”-tröjor. Hamid var ganska hoppfull. Jag var nog mer tveksam. Vi har redan tagit farväl till några utav våra vänner. Trots att vi visste att de borde fått stanna, tvingades de iväg. På flykt, igen. Hamid fick sitt andra nej. Han fick ingen andra chans. Inte egentligen.

    Migrationsminister Heléne Fritzon (S) på Slussen i måndags, 12 mars. (Foto: Privat)

    I måndags var migrationsministern Heléne Fritzon på besök på Slussen, Kristianstads mottagningsenhet. Min vän Malin och jag hade inför detta möte, samlat ihop mitt liv och lagt i ett kuvert som överräcktes till Heléne. Hon lovade att läsa. Det låter sorgligt att ens liv är en bunt papper som går att lägga ner i ett kuvert, men så ser sanningen ut. Det handlar om att ha rätt dokument som styrker din identitet, din ålder och papper som bevisar dina asylskäl.

    Och vet ni. Om man har alla dessa papper och dokument, är det inte alls säkert att det räcker. Nej. Då kan myndigheten påstå att allt antagligen bara är oäkta och så får man ett avslag i alla fall. Då är man totalt chanslös. Ingen andra chans där inte… Inte ens en första.

    (Foto: Privat)