"Det handlar endast om ett omänskligt lotteri. Detta innebär att föräldralöse Ali är lämnad åt sitt öde i farliga Afghanistan."

Blogg

Salaam Afghanistan!

Ali har du följt tidigare här på vår blogg Salaam Sverige! Senast som du tog del av hans liv bodde han hos Haidars familj i Kabul. Som du nu känner till så har en del av ungdomarna tur, en del har det inte. Att det var Haidar som skulle dra vinstlotten och Ali nitlotten handlar, enligt mig som har tagit del av deras liv och asylutredningar, endast om ett omänskligt lotteri. Detta innebär att Haidars familj nu är återförenad i Sverige och föräldralöse Ali är lämnad åt sitt öde i det obekanta och farliga landet Afghanistan.

  Det var väldigt speciellt att få ha Haidars familj hos oss på min arbetsplats Slussen. Nu har de en trygg framtid framför sig.

  Alis liv är jobbigt att leva. Här är några av de sms vi har skickat mellan oss.

   

  Tack vare godhjärtade människor har vi kunnat hjälpa Ali med det som har varit nödvändigt för att han ska orka fortsätta kämpa och tro på något bättre. Ett ovärderligt nätverk, översättning av viktiga dokument samt ekonomisk stöttning till hyra, pappans tazkira, pass samt visum till Iran är flera människors gemensamma gärningar. Visumet är det som nu ska ta honom till grannlandet Iran. Alis önskan är att sedan ta sig vidare till Turkiet. Drömmen därefter är att lyckas hitta ett arbete i Sverige och genom arbetstillstånd få rätten att leva i vårt land. Detta hopp är det som håller honom vid liv, så TACK alla ni som har bidragit till detta!

  Ali målar rummet i Kabul. Han är imponerande. Han orkar gå upp och kämpa varje dag för ett bättre liv. Än så länge har han inte gett upp.

  Det känns viktigt att Ali kommer till en plats där han kan känna sig trygg, bort från Afghanistan. Tyvärr hör det inte till ovanligheterna att människor blir dödade och skadade i Afghanistan. Däremot är det mer sällsynt att svensk media uppmärksammar detta. Förra veckans kraftiga explosion rapporterades det dock om.

  Ali var nära platsen där bilbomben exploderade.

  Jag hör av mig till Ali då jag har förstått att ännu en bomb har exploderat i Kabul. Självklart är jag orolig och vill höra att han mår bra. Han svarar mig: ”På den dag det var explosion var jag hemma hos en vän. Jag skulle följa med honom till sjukhuset. Han ville att vi skulle sova lite längre. Vet inte varför men jag sa att vi skulle gå nu. Om vi hade gått fem minuter senare skulle min vän och jag dö.” Istället hörde de explosionen då de båda befann sig på ett betryggande avstånd. Fem ynka minuter skiljde dem från att hamna mitt i explosionens förödelse.

  Denna gång var det Ali som hade turen på sin sida. Just denna onsdag var det vår vän Ali jan som drog vinstlotten.

  Av: Malin Fahlborg