"Hur många krig mäktar man utkämpa?"

Blogg

Bonjour alla hjältar och hjältinnor!

Malcom som hjälten Spider-Man på 5-årsdagen. (Foto: Privat)

Googlar och får till svar att en hjälte är någon som utfört hjältedåd. Hjältedåd, i sin tur, förklaras med bragd, bedrift. Blir nöjd med de förklaringar som jag har fått. Detta ska veckans blogginlägg handla om – dåtidens och nutidens hjältar.

  Från Paris tar vi oss norrut till Normandie. Då min son och man har gjort denna tur tidigare, lever jag i tron om att de redan har sett allt som går att koppla samman med andra världskriget, sonens stora intresse. Tji fick jag och hamnar på det ena militärmuseet efter det andra. Trots att jag inte delar sonens intresse, blir jag likväl tagen av den amerikanska kyrkogården vid Omaha beach i Normandie. Raderna av vita kors vittnar om alla de tusentals soldater som för 75 år sedan offrade sina liv för att på så sätt sätta stopp för Hitlers erövrande och frammarsch.

  Inne på museet läser jag ett citat som en amerikansk general uttalat; ”Omaha beach was a nightmare… Every man who set foot on Omaha beach that day was a hero.”

  I nästa rum fastnar jag vid ännu ett citat. Jag känner mig träffad – någon kände på samma sätt som jag känner idag. ”I suppose it is natural for me to become saddened at the sight of so many boys I had grown to know and admire. I wonder how long a man can go on like this surrounded by ever mounting tragedies. Dear God give me grace to persevere. It is just so awful.”

  Citatet gör mig nedstämd. Tankarna tar mig till mina vänner, hjältarna, de som vägrar att ge upp. De som sover i små tält. Funderar över hur länge en människa har kraft till att utstå strider? Hur många ronder kan man stå emot innan man ger upp? Hur många krig mäktar man utkämpa?

  Tillbaka på hotellet blir det dags för ett kvällsdopp. Dagen, som kantats av hjältar, avslutas passande nog med ännu ett hjältedåd. Malcom upptäcker och lyfter upp en tvåårig pojke som hamnat under vattnet i poolen. Pojkens pappa kramar om sin gråtande son samtidigt som han gång på gång tackar min. Min son – min hjälte!

  Av: Malin Fahlborg