Malin: "Det vi trodde varit omöjligt blev möjligt. Nasir hade fått ett nytt jobb! Hoppet tändes igen."

Blogg

Kära Tomten!

Ett år har passerat. Vid den här tiden, förra året, spred sig en väldoft i min mors kök. Saffran, från Afghanistan, gav lussekatterna en ljuvlig doft samt en intensiv gul färg.

Ett par timmar tidigare, innan julbaket, befann jag mig med min familj i Österslövs kyrka. Vi var där för att få ta del av det traditionella julspel, som bygdens barn varje år låter oss njuta av. Denna gång var det extra fantastiskt. Denna gång fanns där en riktig ängel. Han kom fram till mig, i min kyrkbänk, och undrade om jag hade läst. Jag förstod. Tårarna rann, mer än vanligt, då jag lyssnade på barnens sång denna söndag.

   

  Mitt i bakkaoset; bland pepparkaksdeg, vispat ägg, kristyr och glögg, förklarade jag för Nasir att vi hade fått ett meddelande. Ett meddelande som jag tyckte att vi borde läsa tillsammans. Det som vi trodde varit omöjligt blev därmed möjligt. Nasir hade fått ett nytt jobb!

  Då kände vi en stor lättnad. Hoppet tändes igen. Vi visste att Nasir nu skulle kunna leva upp till Migrationsverkets alla ställda krav. Det var bara en sak som verkligen bekymrade mig – skulle vi ha tiden på vår sida? Skulle det hinna gå fyra nya månader, innan hans beslut om utvisning skulle vinna laga kraft?

  Tid har det alltid funnits gott om i Nasirs processer. Lång väntan. Så även denna gång.

  Ser på fotona från i fjol och kan känna doften av kryddnejlikor, kardemumma, kanel och saffran. Ett år har passerat. Min önskan till Tomten kvarstår.

  Detta år gör Nasir oss sällskap under julspelet i Österslövs kyrka. Familjen, som håller i arrangemanget, är de som ordnade så att min vän fick en anställning. De är våra änglar!

  Trots många motgångar lever hoppet kvar. Migrationsdomstolen har beslutat att vi lyckats styrka Nasirs identitet. Ett gediget arbete ligger bakom det yttrande som vi lämnade in till domstolen, något som jag anser borde varit en advokats arbete. Nu har Nasirs ärende återförvisats till Migrationsverket. En ny prövning ska göras. Migrationsverket har fått ännu en chans att ställa en del av lidandet tillrätta. De har fått ännu en chans att fatta ett rättvi…. (Höll på att skriva rättvist beslut, men då borde detta handla om asyl och inte arbete.) I vilket fall; nytt hopp och ny tärande väntan.

  Ett kämpigt år går mot sitt slut. Vi önskar att kommande år blir mer humana för min vän, för våra vänner. Nasir och jag vill passa på att önska Er alla en fridfull jul, en jul där vi hoppas att alla Era önskningar till Tomten blir besannade.

  God Jul! ♥/Nasir & Malin