Malin Fahlborg: "Vi ville slå hål på fördomar och delge kunskap"

Blogg

Salaam, hej, tjabba, tjena, hallå..!

Som barn hälsade jag glatt på alla som jag mötte. Det var helt naturligt, med tanke på att alla känner alla i en liten by. När jag kom in till Kristianstad hälsade jag även där på alla som kom i min närhet. Mina föräldrar fick lära mig att i stan hälsar man inte på varandra, inte på främlingar som man inte känner. Det är osvenskt att vara så öppen och social.

Numera bor jag åter i en liten by. Jag är inte längre lika benägen att hälsa på allt och alla. Det finns till och med tillfällen då jag har valt att jogga en annan väg, bara för att slippa möta någon under min joggingrunda, bara för att slippa säga “hej” till någon annan människa. Hur tråkig är inte jag? Och visst, det stämmer som Nasir säger, vi står med ett betryggande avstånd mellan varandra då vi väntar vid busshållplatsen – kolla själv, det ser faktiskt ganska sorgligt ut.

  Man har ju alltid hört att vi svenskar är inåtvända och asociala. Ibland skyller man det på det kyliga klimatet. Är vi kyliga för att det är kallt ute eller handlar det mer om att vi inte vet något annat? Har vi blivit mer sociala nu när solen har lyst så starkt under så lång tid? Det är iallafall lätt att konstatera att de nyanlända ungdomarna inte har en helt lätt uppgift framför sig, då de vill komma in i vårt samhälle och skaffa sig nya svenska vänner. Ett visst motstånd tycks redan finnas medfött i våra svenska nerkylda gener.. eller är det som i mitt fall, att det är uppväxtmiljön som präglar oss?

  En annan anledning till detta motstånd tror jag beror på de fördomar som finns. Många är nog rädda för det som vi inte känner till. En del är nog dessutom snabba till att generalisera – man läser något i dagspressen och vips så får en hel folkgrupp stå till svars för vad ett fåtal människor har gjort.

  Nasir, vår vän Ali och jag bestämde oss för att försöka göra något åt detta. Vi ville slå hål på vissa fördomar och delge kunskap, för att på så sätt kunna förstå varandra bättre. Genom att besöka skolor i Kristianstad kommun har killarna fått dela med sig utav sina erfarenheter, tankar –  ja, sina liv. Vi hoppas att vi ska upptäcka att vi har fler likheter än skillnader. Att vi ska våga och vilja mötas!

  Den första skolan, som vi besökte, var Fjälkestads skola. Vi var där den 17 februari 2017. Efter vårt besök, på den lilla skolan, var vi väldigt nöjda. Det var ett fint möte. Ett par dagar efter detta besök, skrev vi denna text tillsammans.

  Ja, det finns säkert mycket som vi kan göra för att minska känslan av att det är vi och dom. Sommarskolan på Söderportgymnasiet är igång och där ska vi försöka ta ännu ett steg i rätt riktning. Årets tema är integration & gemenskap. Tanken är att vi, utifrån ungdomarnas idéer, ska se till så att nyanlända och etablerade svenskar ska kunna närma sig varandra. Tänk om du skulle kunna bidra till detta… kanske genom att säga “hej”, nästa gång du möter en främling?!

   

  /Malin Fahlborg, arbetar ideellt med att hjälpa och integrera ensamkommande unga i Kristianstad.