Malin: "Grattis Hamid – i dubbel bemärkelse!"

Blogg

”Grattis min vän!” Hamid fyllde år i fredags och jag skrev på hans FB-profil. Några timmar senare gick jag in och redigerade inlägget…

Efter allt kämpande. Efter all väntan. Efter att bli kastad mellan hopp och förtvivlan. Vilken lycka det är att då få ge en vän ett besked som detta!

    Det går inte med ord att återberätta Hamids reaktion och glädje då jag, på hans födelsedag, kunde överraska med detta. Han skrattade sitt fantastiska skratt och undrade om det verkligen var sant. Sen skrattade han igen. Jag kände att jag hade nära till alla mina känslor. Skrattade, men fick samtidigt hålla tillbaka mina tårar.

    Äntligen! Hamid har fått tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader. Han är inte ensam. De har hunnit bli några stycken. Vi gläds med dem som det går bra för… och kämpar vidare för de andra. Vi kämpar för Ali som fick sitt besked 15 dagar för tidigt. För Ruhullah som kom till Sverige en dag för sent. För alla er som nu sover på gatorna i Tyskland och Frankrike. För Sultan som är tillbakaskickad till Afghanistan. För Khadem som gett sitt hopp till ännu ett land. För Hossin, vars röst du ska lyssna på om ett par dagar, i veckans Salaam Sverige! För Nasir… Ja, vi kämpar vidare för er alla!

    Men just nu, ikväll, vill jag bara tänka tillbaka och minnas Hamids smittande skratt. Ni som haft glädjen att få ta del av det, ja, ni vet. Ni ler nu, precis som jag.