Malin: "Högtiden Aashura har blivit en symbol för att den goda människan får lida och att det onda tar makten med hjälp av våld"

Blogg

Salaam Sverige!

Min vän Nasir lever stressiga dagar. Ännu en gång hjälper Österängskolan honom med att få in så många lektioner som möjligt under de tre dagar som han har möjlighet att vara där. Lika många dagar är han och arbetar på gården Fagraslätt. Utöver detta så är han eftertraktad i moskén, där han läser verser och sjunger något som kallas för noha. Högtiden som nu uppmärksammas, främst av shiamuslimer, heter Aashura.

  Själva Aashura-dagen började på torsdagskvällen den 20 september och avslutas på fredagen den 21 september.

  Om du vill lyssna på hur det låter när Nasir sjunger, då är du hjärtligt välkommen till vår Facebooksida Salaam Sverige. Som du ser på bilden, så har du även möjlighet att hitta våra blogginlägg via Kristianstadsbladet Kulturs Facebooksida, samt på den digitala versionen av Kristianstadsbladet (utan att du behöver vara prenumerant).

  Firandet i Malmö förra året. (foto: Privat)

  Förra året fick jag lära mig mycket om Aashura när Nasir, Javad och jag tog tåget till Malmö för att fira denna högtid tillsammans med många andra. Ja, vi var väldigt många människor som gick en sträcka längst med Malmös gator för att slutligen avsluta högtiden gemensamt på ett torg. Antagligen var jag den enda som var icke-muslim. Jag fick där och då erfara hur det kan kännas när man är den som är udda och som skiljer sig från mängden. Många tittade nyfiket på mig, men jag bemöttes endast med vänlighet och respekt. Kvinnor och män delades upp. Männen gick först och kvinnorna därefter. Denna uppdelning ifrågasatte jag. Nasir förklarade för mig att männen går först för att på så sätt kunna skydda kvinnorna från faror. Vi ville gå tillsammans alla tre, så det löstes smidigt genom att vi fick gå tillsammans i skiljelinjen mellan könen.

  Redan innan denna dag hade jag hört talas om högtiden Aashura. Jag hade tittat på YouTube-klipp och förfasades då över vissa av filmklippen som dök upp. Det var blodiga scener som utspelades på skärmen och mina vänner fick därför lova mig att inget sånt förekom i deras kretsar. (På vår Facebooksida Salaam Sverige, ser du hur detta kan se ut i den moskén som Nasir sjunger i.)

  Okej. Eftersom min vän Nasir inte har tid, kommer jag härmed försöka förklara vem imam Husain var och därmed även anledningen till att högtiden Aashura firas. Nasir är en duktig pedagog. Han har förklarat entusiastiskt och tålmodigt för mig, så det ska nog gå bra.

  Den första månaden, enligt det islamiska kalenderåret, kallas för moharam. Den 10:e dagen i denna månaden kallas i sin tur för Aashura. Det var just på denna Aashura-dag, som imam Husain offrade sitt eget, och många av sina familjemedlemmars och vänners liv. Dagen firas som en påminnelse av detta martyrskap som Husein utförde. Enligt vår tideräkning skedde detta 680 e.Kr, vilket betyder att det var året 61 enligt den islamiska kalendern. Imam Husain var dotterson till profeten Mohammed.

  Som jag har förstått det så stred Husain för det som han tyckte var riktigt och sant, nämligen den sanna formen av islam som han ansåg var hotad. Han såg att religionen islam var i fara och kämpade för att rädda islams läror från förvrängning och förstörelse. Denna blodiga kamp utspelades i öknen i närheten av staden Karbala i Irak. För shiamuslimerna har detta blivit en symbol för att den goda människan får lida och att det onda tar makten med hjälp av våld i vår värld.

  När man nu uppmärksammar denna dag, är tanken att man ska reflektera över det som imam Husain gjorde, förstå hans budskap samt inse hur det bidragit till att man än idag håller fast vid denna religion. Gråta gör man på denna högtid för att på så sätt känna ånger över sina egna synder. Det handlar också om att man ska vilja förbättra sig som människa och därmed komma närmare Allah.

  Så, nu hoppas jag att du vet lite mer om Husain och Aashurafirandet. Jag, i min tur, ser framemot att denna högtid snart är över, så att jag får min vän Nasir tillbaka!