"Migrationsverket bedömer att du vid ett återvändande riskerar dödsstraff, kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling. Ändå beviljas du inte asyl."

Blogg

Salaam!

Förra veckans blogginlägg var tänkt som något skämtsamt. Det är inte detta.

Kidnappad.

  Bortförd.

  Utbildad i dans.

  Misshandlad.

  Klädd i kvinnokläder.

  Tvingad till dans.

  Våldtagen och förnedrad.

  12 år gammal.

  Vi har hört talas om de dansande pojkarna i Afghanistan, bacha bazi, kanske första gången då vi tittade på filmen eller läste boken Flyga drake. Redan då var det fruktansvärt och omöjligt att förstå. Nu sitter pojken mittemot mig och berättar. Jag lyssnar, men det är för hemskt för att jag ens vill försöka låta mig förstå. Att under drygt ett år ha blivit utsatt för dessa övergrepp i fångenskap är nog det vidrigaste som någon jag känner har tvingats att genomlida.

  Du var 12 år gammal då det kom tre män till din pappas arbetsplats. De slog ner din pappa så att han föll till marken. Under pistolhot tvingade männen in dig i en bil och du kördes iväg. Efter två, tre timmar kom du fram till den gård som skulle bli ditt fängelse och tortyrkammare under 14 månaders tid. Efter en månads utbildning i dans, tyckte de att du var redo för att dansa i kvinnokläder på fester. Du blev misshandlad när du vägrade dansa och du fick utstå upprepade våldtäkter av de män som hade kidnappat sig.

  Männen ringde till din pappa, som då fick höra i bakgrunden hur du skrek och grät. De krävde en lösensumma, för att du skulle kunna bli frisläppt, samt uppmanade er att lämna landet för att på så sätt försäkra sig om att inte bli angivna för staten.

  Du tog dig till landet Sverige där Migrationsverket säger att de litar på att du varit med om det som du säger, att du lämnat tillförlitliga uppgifter som stämmer överens med den landinformation som finns att tillgå. De säger även att de förstår att du fruktar för ditt liv, om du tvingas återvända, med tanke på att du brutit ditt löfte och kan därmed komma att utsättas för förföljelse och vedergällning. De bedömer att du vid ett återvändande riskerar dödsstraff, kroppsstraff, tortyr eller annan förnedrande eller omänsklig behandling.

  De bedömer att den här pojken är alternativt skyddsbehövande. Ändå beviljas han inte asyl. Han får inget uppehållstillstånd. Detta beror på att vår vän skrivs upp flera år i ålder, trots att läkarna inte är överens. Som om att man blir fredad och trygg för att man sägs vara 18 år…  Undrar du om jag är stolt över vårt svenska rättssystem? Svaret blir – nej, inte alls!