Malin: "Sadaqats familj hade med sig vita stora stenhårda klumpar som mina vänner kallar för afghanskt godis - qoroot afghani"

Blogg

Det skrattas mycket. Mina afghanska vänner gillar att busa, leka och skämta med varandra. Även om det som är jobbigt. Med denna vetskap känner jag att jag kan skriva som jag gör i dagens blogginlägg… det är ju trots allt den första april idag. Dessutom – “smaken är som baken” och den påverkas säkerligen av vår omgivning. Här i Sverige är vi till exempel uppvuxna och vana vid vår rökta kaviar. Den är dock långt ifrån älskad utav alla…

Flykting, skyddsbehövande…det finns olika skäl som bör leda till asyl. Synnerligen ömmande omständigheter är ytterligare ett skäl som i undantagsfall kan leda till uppehållstillstånd i Sverige. För att omfattas av detta sistnämnda skäl ska man typ vara döende i någon sjukdom där återvändarlandet inte har någon behandling att tillgå. Här skulle jag vilja lägga till ännu en omständighet som går under benämningen قوروت افغاني – qoroot afghani.

    Vår vän Sadaqat har nyligen återförenats med sin familj här i Sverige. Hans familj hade med sig vita stora stenhårda klumpar som mina vänner kallar för afghanskt godis – qoroot afghani. Då jag är allergisk mot mjölkprotein undviker jag allt där detta ingår, men kände att jag ville göra ett undantag för denna afghanska delikatess. Jag fick veta av Marzia, vår afghanska vän, att dessa klumpar är sur yoghurt, som har fått ligga och torka på något solgassande tak i Afghanistan, vilket Nasir genast försökte dementera. Jag smakade och förstod att Marzia har koll på godistillverkningsprocessen.

    Tacka vet jag svenskt plockgodis där jag kan välja och vraka mellan mängder av söta och fräscha smaker. Jag säger bara – låt ungdomarna stanna!