Malin: "Tillsammans kan vi påverka och göra skillnad! Det är därför du är så viktig!"

Blogg

Fotografierna visar önskningar som skrivits och hängts upp i speciella träd på Wanås Gods. Den ena önskningen är formulerad av min dotter Märta Fiddeli för flera år sedan. ”Jag önskar att vår familj lever många härliga stonder tillsammans/Märta-Fiddeli.” Hennes önskan har gått i uppfyllelse och fortsätter att göra det. Den andra önskningen skrev Nasir i slutet av sommaren. ”Jag önskar att alla mina kompisar få stanna i Sverige!” Den har inte gått i uppfyllelse. Inte ännu iallafall.

  Dessvärre tvingas vi istället att ta farväl av en del av våra vänner. De som har gett upp allt hopp om att Sverige ska agera mänskligt. De som inte kan återvända. Dessa vänner ger sig åter igen iväg på flykt. Fotografierna är tagna i samband med två avsked som vi nyligen har varit med om. Att behöva erkänna att man inte ser någon lösning är frustrerande och det gör ont i mig…

  … samtidigt gläds vi med dem, av våra vänner, som nu har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd tack vare den så kallade nya gymnasielagen. Några får alltså stanna, medan andra får gå.

  Även på museet i Kristianstad har du möjlighet att formulera och hänga upp dina önskningar. Här ser du min vän Ediths önskning. Hon är 10 år gammal. ”Jag önskar att det blir fred. Och att alla är snälla. PS. Jag vill ha en hund!/Edith”

  På museet visas nu utställningen “We Have A Dream” fram till den 24 februari 2019. Utställningen presenterar världens mest inflytelserika personer tillsammans med de som vi kan kalla för vardagshjältar. Det gemensamma är att det är människor som vill skapa förändring. Den tanken har även vi med vår blogg Salaam Sverige! Tillsammans kan vi påverka och göra skillnad! Det är därför du är så viktig! Vi citerar utställningens filosofi för att tydliggöra detta:

  “I en tid då världen slits mellan konflikter är gemenskap över gränser viktigare än någonsin. Tillsammans kan vi rasera osynliga barriärer, krossa glastak och gå i täten för det vi tror på. Många av de vi möter har fått utstå hot, våld och förföljelse för sitt mod. Därför är We Have a Dream inte bara en utställning – det är en uppmaning till alla att göra sin röst hörd. Likt en sten kastad i vattnet kan en ensam människa skapa ringar som sträcker sig oändligt långt.”

  Jag tycker om den liknelsen, att ringar på vattnet sprider sig så att de når fler, som i sin tur bildar nya ringar. En annan talande liknelse är pojken som befinner sig på stranden med sin pappa. Även den vill belysa att varje individ är viktig och att var och en av oss kan göra skillnad för någon annan.

  Malala Yousafzai är en utav de som porträtteras och citeras på utställningen ”We Have A Dream.” Malala känner vi till, inte minst på grund av hennes kamp för flickors rätt att gå i skolan. Hon har fått många utmärkelser, Nobels fredspris är en av dessa.

  Likt Malala, vill vi uppmana dig att sprida kunskap samt att leva med inställningen att du är betydelsefull. Hennes ord får avsluta veckans blogginlägg:

  ”Det finns bara ett sätt att bekämpa terrorismens ideologi och det är genom utbildning.”

  “When the whole world is silent, even one voice becomes powerful.”