Märta: "Tänk vad tråkigt vi hade haft det om maten från andra kulturer hade försvunnit!"

Blogg

Salaam Sverige!

I förra veckans blogginlägg, berättade vi ju att även andras viktiga röster ska få höras här på bloggen… & vem kan då vara viktigare än min egen dotter? Här skriver Märta Fiddeli att hon uppskattar att vi har fått till oss nya maträtter hem till vårt matbord. För annars (OM man ska lita på henne) skulle hon, stackars barn, tvingats fortsätta att leva på endast Mamma Scans köttbullar.

***

  Tillsammans med min mamma, var jag förra lördagen på ABK:s kulturdag på Gamlegården här i Kristianstad. Vi gick runt och kollade på all den goda maten och blev till slut så hungriga, att vi kände oss tvungna att köpa hem en hel del. Det är konstigt hur alla dessa olika kulturer kan synas så tydligt på maten som vi äter. Det är som att bara själva anblicken, på de olika delikatesserna, avslöjar deras härkomst.

  Här kunde vi välja och vraka då maten, typ, kom från alla världens hörn. Ska man vara petig så kom maträtterna från Afghanistan, Palestina, Pakistan, Syrien, Eritrea, Irak, Kosovo, Yemen och Bosnien… så, utan att överdriva, iallafall från stora delar av världen.

  Jag, som är helt och hållet uppvuxen på Mamma Scans köttbullar, klarade tidigare knappt av någon kryddning överhuvudtaget. Nu har jag lärt mig att uppskatta något kryddstark mat och nya spännande smaker. Det är alltså tur, att jag på senare tid, haft chansen att lära känna alla mammas nya vänner. För det ska jag säga er, maten är helt otrolig! Utan Nasirs och Hamids hjälp, skulle jag aldrig fått veta att min nya favoriträtt är just sambosa. Har ni smakat det? Jag rekommenderar köttfärsfyllningen till alla köttätare där ute! Till er andra, kan jag meddela att grönsaksfyllning nog är lika gott, bara inte riktigt min grej.

  Här äter våra vänner Aziz och Isma afghanska sambosas.

  Nej men, tänk vad tråkigt vi hade haft det om maten från andra kulturer hade försvunnit. Det är inte många jag känner som ens klarar av att vara i samma rum som surströmming eller stekt blodkorv. Utan alla dessa tacofredagar och pizzakvällar, skulle vi inte vara samma land längre. Så då tycker jag det är ren tur att all den här, för mig, innovativa maten, kan ta en större plats i våra hem. För även om mat kanske inte ses som en stor del av integrationen, så tycker jag att det kan vara ett väldigt viktigt steg, för att få oss IKEA-älskare, att förstå andras sätt att leva.

  ***

  Märta Fiddeli, dotter till bloggens Malin Fahlborg, uppskattar allt mer allt fler smaker från världens länder. (Foto: Privat)

  Mm, jag håller med min dotter Märta Fiddeli. Familjens Fahlborgs meny vore ganska torftig utan våra utländska influenser. Hon nämner även vikten av integration och vi kan då konstatera att detta självklart även innebär att våra nyanlända tar till sig av de nya maträtterna som de möter här i Sverige. Nasirs “svenska” favorit är tacos. Han behövde inte ta sig ända till Mexico för att upptäcka detta. Griskött är dock något som Nasir, och många med honom, försöker att undvika.

  På tal om mat och griskött, vill jag avsluta min dotters blogginlägg, med att berätta om en skrattutlösande incident, som inträffade förra veckan, då Nasir och jag var och föreläste på Hotell Grand i Kristianstad. Det skulle bjudas på mat och dagens lunch bestod av fläskkarré. Nasir äter inte, som sagt, griskött, så han bad om att få en sallad istället. Salladen kom in och genast misstänkte vi att köttet, som prydde salladsbladen, kom från djuret med tryne och knorr. Då vi ifrågasatte detta, bedyrade den rara servitrisen att han inte alls behövde bekymra sig om detta. Hon förklarade att eftersom köttet endast var som ett pålägg, fanns det ingen anledning till oro.

  Nasir blev inte särskilt mätt, men vem vill inte hellre bli bjuden på ett gott skratt, än en mättande sallad!?

  Sallad med endast pålägg!