Nasir: "Det borde heta röstansvar. För det handlar inte bara om rätten att få rösta."

Blogg

Salaam Sverige!
Det går knappast att undgå att det är valår. Politikernas ansikten och deras löften syns överallt, även här i Kristianstad. På Stora Torg är det tätt mellan valstugorna. Jag tog mig dit för att ställa några frågor. Frågorna utgick från mig. Jag var nyfiken på att höra om de känner till att asylprocessen faktiskt inte är rättssäker och i så fall vad de tänker göra åt detta.

I det lilla huset med socialdemokrater pratade jag först med en kvinna som var väl medveten om detta, att det finns de som har asylskäl, men som ändå nekas asyl i Sverige. Medan vi stod och pratade, dök en manlig socialdemokrat upp. Han höll inte med oss, utan ville påstå att det går rätt tillväga i 98% av fallen när det handlar om vilka som beviljas uppehållstillstånd.
Min erfarenhet säger mig då att om man inte har satt sig in i olika människors asylärende, så lever man nog i tron om att man kan lita på systemet. Jag tror inte, jag vet av egen erfarenhet. Jag vet min egen historia och många av mina vänners.

(Foto: Privat)

  Jag var även intresserad av att höra vad de tänker kring att återvända till ett land som Afghanistan. En sverigedemokrat sa först att han tyckte att jag skulle bli skickad tillbaka. Han trodde att jag kom från Kabul. När jag förklarade att jag kommer från Ghazni ändrade han sig. I Ghazni hade han förstått att det är väldigt oroligt, så då kunde jag få stanna sa han. En kvinna som representerar Vänsterpartiet tyckte att det var självklart att jag skulle få uppehållstillstånd i Sverige, med tanke på vad jag varit med om och med tanke på hur läget är i mitt hemland.

  Jag pratade med representanter från alla partier, men det är svårt att komma ihåg och återberätta vad de sa till mig. Här kan du få reda på mer om de olika partierna och vad de tycker är viktigt, på lättare svenska. Du kan även gå in på Sveriges Radios valkompass för att på så sätt komma fram till vilket parti som står för just det som du tycker är viktigt genom att besvara frågor. Valkompassen finns översatt till flera olika språk.

  Jag har inte rösträtt, men om jag hade haft det skulle jag tagit reda på ännu mer om vad de olika partierna står för i olika frågor. Det handlar ju inte bara om rätten till att få rösta. Det borde, enligt mig, istället heta röstansvar. Ett ansvar att ta reda på vad de olika partierna står för. Att ta ställning för vilket parti som du anser ska få makten i Sverige… eller vilket parti du inte vill ska få det.

  Hédi Fried och Emerich Roth. (Foto: Sanna Sjöswärd)

  Salaam Sverige! vill som sagt låta viktiga röster höras. Slutligen vill vi därför att ni ska ge er tid att lyssna på Hédi Fried och Emerich Roth som båda har överlevt förintelsen.

   

   

  Ni som har röstansvar – glöm inte att rösta på söndag! Rösta mer mänskligt!