Nasir: "Var är hemma? Endast ett tak över huvudet kan inte betyda hemma."

Blogg

Salaam!

Vad är hemma?
Ordet hemma har oerhört många betydelser. När någon frågar mig vad är hemma för dig, så kan jag inte svara direkt. När jag hör ordet hemma tänker jag på min familj, vårt hus, skolan och mina vänner. Jag tänker på maträtterna, den allra godaste aash och bolani, som min mamma brukade laga.

Men var är hemma?
När jag var liten så tänkte jag att hemma är där man bor. Där som man känner sig trygg. Jag hade fel. Då visste jag inte. Nu har ordet fått många betydelser för mig. Nu tänker jag att hemma är där som ingen kan ta nyckeln ifrån dig. Där alla pratar samma språk. Där alla är lika mycket värda. Där finns din mamma, din pappa, bröder, systrar och käraste vänner. När man säger att man är glad, så är man glad på riktigt. Eller tvärtom. När man säger att man är ledsen, så är man ledsen på riktigt.

    Det innebär att här som jag bor nu, känner jag mig inte som hemma. Mitt hem är inte längre så varmt som det var förut. Endast ett tak över huvudet kan inte betyda hemma. Under mina fyra senaste år har alla maträtter smakat annorlunda. Aldrig har jag hittat så god aash som den som min mamma lagade.

    En sak som jag verkligen hoppas på ska bli sann, är att en dag kunna sitta och dricka mammas gröna te. Vi har ett uttryck för det i Afghanistan, som passar in på hur jag känner. Vi säger: “Där som teet blir kallt och hjärtat varmt, där är hemma.”

    جایی که چای سرد و دل گرم، همانجا خانه است.