"Nu vill jag inspirera andra till att våga prata om detta. Jag vill visa att homosexualitet inte är en sjukdom. Vi är människor som vill leva precis som alla andra."

Blogg

Salaam Sverige!

Jag blir varm i hjärtat när jag lyssnar på mina barn, och deras vänner, då de pratar om människors olika möjligheter att kunna identifiera sig. De slänger sig med begrepp som jag aldrig tidigare hört talas om som till exempel pansexuell och queer. När jag ber dem att förklara för mig gör de det med en sådan självklarhet. För dem är det givet att man föds med sin sexuella läggning och att man ska man stå upp för den. Våra barn är uppvuxna i ett samhälle där de får förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett vem man attraheras av.

Detta är inte givet för alla. Då man läser Kristianstadsbladets artikel, som publicerades nu i våras, inser man att väldigt många inte växer upp i ett så tillåtande samhälle som den yngre generationen gör här i Sverige.  Tänk att det idag finns 70 länder där homosexualitet klassas som ett brott mot lagen. I länder som Afghanistan och Iran är döden ett möjligt straff om du blir påkommen med att föredra någon av samma kön. Det är skrämmande! Med tanke på detta så kan du antagligen föreställa dig att det varken är lätt att leva eller stå upp för sin sexuella läggning i vissa länder, då den inte följer den så kallade normen. Jämförelsevis, med våra svenska ungdomar, är det inte heller enkelt att stå upp för någon vän som öppet identifierar sig som något annat än heterosexuell.

  Samiaullah Amiri & Abdolah Hoseini

  Med detta i åtanke tycker vi att veckans röster är oerhört viktiga. Här ska du få möta Abdolah som är en homosexuell kille, uppvuxen i Iran, samt hans vän Samiaullah. Samiaullah är en heterosexuell kille från Afghanistan som förstår vikten av att stötta sin vän.

  Redan i Afghanistan hade Samiaullah en vän som är homosexuell. Samiaullah berättar: “Han hade ingen bra situation och han kände sig inte trygg. I Afghanistan finns mycket straff för HBTQ-personer. Han vågade inte prata eller vara öppen med folk. Jag kunde inte göra någonting för honom.”

  Abdolah och Samiaullah hamnar på samma skola i Sverige. Kanske är det ödet som vill ge Samiaullah en ny chans att göra det som han anser är det rätta. “Det började i skolan när Abdolah berättade att han är homosexuell. Många av hans kompisar slutade att umgås med honom. Då kände jag att det var viktigt för mig att stå upp för honom. Jag kunde inte hjälpa min vän i Afghanistan, men nu bestämde jag mig för att göra tvärtom.”

  I Iran blev Abdolah påkommen med en annan man. “I mitt hemland blev jag diskriminerad och hamnade i fängelse. Där blev jag torterad, slagen och levde som en tjuv kan man säga.” Hans föräldrar fick betala en summa pengar för att på så sätt befria sin son ur fångenskap. Abdolah vågade inte stanna kvar i Iran, utan han gav sig iväg mot Europa och hamnade i Sverige. Först var han rädd för att berätta om sin sexuella läggning, men efter ett samtal med en personal på boendet, kände han sig trygg. Personen på boendet informerade Abdolah om regnbågsflaggan och om Sveriges Pridefestivaler.  

  Det var först efter detta samtal som Abdolah kände att han kunde vara öppen med sina känslor. Självklart blev han ledsen och besviken då vissa kompisar vände honom ryggen. “Jag vet inte varför. Jag är inte farlig.” Han berättar vidare om hur han och vännen Samiaullah tillsammans åker runt och föreläser för andra. Abdolah berättar: “Nu vill jag inspirera andra till att våga prata om detta. Jag vill visa att homosexualitet inte är en sjukdom. Vi är människor som vill leva precis som alla andra.”

  Abdolah är stolt över sin vän Samiaullah som stöttar honom och uttrycker det genom att säga: ”Jag önskar att fler skulle våga stå upp för sina vänner, så som Sami gör. ”Ja, det är inte svårt att förstå vikten av att ha en vän som accepterar en som man är. Samiaullah berättar: “Jag är heterosexuell, men jag tycker att alla har rätt att tycka om vem man vill. Det är därför som jag vill föreläsa om det här, för att fler ska våga komma ut och leva öppet som HBTQ-personer.”

  Besök gärna killarnas föreläsningar – välkommen!

  Därmed tackar vi dessa två modiga killar för att de delar med sig av sina tankar och känslor. Vi önskar att fler har vänner som kämpar för det som känns viktigt och rätt. Vi önskar att alla ska våga stå för den man är.

  Abdolahs och Samiaullahs dröm är att alla i världen ska ha rätt att leva som man vill och ska ges möjlighet att bestämma över sina liv. Om du delar deras dröm hoppas vi att även du accepterar att vi är olika. Detta kan du visa genom att delta i de olika Pridefestivalerna som äger rum på olika platser i Sverige varje år. Om du bor här i Kristianstad, som Nasir och jag gör, hoppas vi att du vill delta i Kristianstad Pride som äger rum den 29-30 juni.

  Vi ses!

  Foton från förra årets Pride i Kristianstad.