Rahmat: "Jag är inte ensam om att sova ute. Du får inte vara orolig. Det kommer bli bra någon dag. Jag måste klara mig just nu."

Blogg

Salaam Sve…

Nej, just det. Du är ju inte längre kvar hos oss. Än en gång kände du dig tvingad att ge dig iväg. Vi satt rödgråtna i det som under en tid i Sverige varit ditt trygga hem. Du orkade egentligen inte ta farväl, men sa att du inte skulle få ro i ditt hjärta om du hade låtit bli.

Malin Fahlborg och Rahmat i soffan. (Foto: Privat)

  Vi gick igenom dina olika alternativ. Inget kändes bra. Du stod på trappen och vinkade när jag, efter löfte om att vi skulle ses igen, körde hemåt. Åtta timmar senare lämnade du landet som nekat dig det som du rättsligt borde fått. Du sökte skydd, men fick inget.

   

  Tre dygn senare. Du har nu lämnat din varma säng som stod i ditt rum på ovanvåningen i den gula gården. Det finns inte längre någon Nils och Lena i ditt hem, de som var din nya familj. Istället bor och sover du nu utomhus. Du skriver till mig på messenger: ”Hi min kära vän Malin! Jag har det bra men inte som i Sverige. Jag sover ute på natten. Det blir kalt på natten men jag är tvungen att göra det. Jag ligger på plastik eller karton. Det är inte kallt hela natten. Det blit kalt vid klockan tre till fem.”

  Du studerar väderapparna via din telefon för att ha koll. Du behöver veta om du ska försöka hitta skydd för att slippa bli blöt och kall. Du skriver: ”Jag är på bussen och ska gå i en park. Jag tror att jag ska sova där tills det kommer inte regna.”

  Rahmat. Du var Nasirs klasskamrat. Du är vår vän. Du är mångas vän. En väldigt fin sådan. Vi är ledsna för att du nu befinner dig i den situation som du gör. Vi saknar dig!

  Rahmat är bara 19 år gammal, men har redan varit med om mycket. Alldeles för mycket. För ett år sedan publicerades hans egna ord i Oppmana-Vånga årstidskrift. Så här uttryckte han sig då om sin framtid:

  “Jag är glad här. Jag vill fortsätta att förverkliga mina drömmar. Jag vill lära mig svenska. Jag vill få bra betyg på gymnasiet så att jag kan studera vidare på högskolan. Jag vill läsa till läkare. Det kommer att ta lång tid för mig att nå mitt mål eftersom det tar lång tid att utbilda sig och man måste göra praktik. Jag vet inte vad som händer med mig i framtiden. Jag hoppas på det bästa!”

  Intervju i Radio P4 Kristianstad.

  I Radio P4 Kristianstad berättar Rahmat om sina framtidsplaner i samband med ljusmanifestationen som hölls på Lilla Torg.

  ”Jag ska kämpa vidare”, säger Rahmat i samband med att den nya gymnasielagen har röstas igenom.

  När jag skriver på messenger med Rahmat ikväll, är han inte lika hoppfull, men den positiva människan finns ändå där, som alltid. Samtidigt som jag inser att han vill skydda mig med sina ord, vet jag också att han aldrig ger upp, att han är en kämpe. Vi, Nasir och jag, tycker att hans berättelse, hans liv och hans ord är oerhört viktiga och jag frågar honom därför vad han vill att vi ska framföra till Sverige och till er, våra bloggföljare. Jag tänker att han kanske kommer svara och skriva något dagen därpå, men snabbt får jag till svar: ”Jag vill säga att migrationsverket ska inte spela med flyktingar liv. Den som migrationsverket säger att vi tror inte på våra historia om vi hade inte problem i vårt land varför vi sover ute under regn, gator och i parken. Hur länge vi ska bo i ovisshet och utan våra föräldrar.”

  Fotografi från dagens situation, där Rahmat med flera sover utomhus. (Foto: Privat)

  Innan vi avslutar med shab bakhair (godnatt) skriver han: ”Jag är inte ensam om att sova ute och vi är jätte många som har samma situationen. Du får inte vara orolig nu eftersom jag är inte ensam. Det kommer bli bra någon dag. Jag måste klara mig just nu. Hälsa så gott till alla mina kompisar. Ha det så bra nu.”

  Suck! Jag gråter och vet inte vad jag ska tänka eller skriva… Det gör mig så ont att livet är så här obarmhärtigt orättvist mot vår fantastiska vän, som förtjänar ett liv så mycket bättre än det som han tvingas leva. Just nu kan vi bara uppmana dig att fortsätta lyssna och hjälpa till med att få fler människor att förstå. Rahmat kommer att återkomma här i vår blogg. Han finns kvar. Han kommer alltid finnas kvar i våra hjärtan.

  Ridande Rahmat.

  Texten säger: ”Jag kommer att sakna dig väldigt mycket! Va rädd om dig. Din vän/Malin”